Expertul francez in nutritia infantila

Aliatii sugarului in cresterea imunitatii

Cu siguranta medicul neonatolog ti-a spus deja cat de important este alaptatul pentru copilul tau si pentru tine, pentru intarirea legaturii speciale dintre voi doi, dar mai ales pentru asigurarea tuturor elementelor nutritionale de care are nevoie in primele luni bebelusul tau. Unul dintre beneficiile de necontestat ale laptelui matern este si intarirea sistemului imunitar al sugarului. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului ca bebelusii alaptati dezvolta mai putine infectii decat cei nealaptati.

1. PROBIOTICELE

Probioticele sunt extrem de importante in crearea unei microflore intestinale benefice a nou-nascutului, ce actioneaza ca un scut de protectie impotriva infectiilor gastro-intestinale si a alergiilor, foarte frecvente la sugari in primul an de viata. Microflora sugarului incepe sa se creeze inca din primele ore de la nastere (in uter, tubul digestiv este steril) si ajunge la compozitia definitiva in primele saptamani de viata. Ea va ramane practic neschimbata pe toata durata vietii, de aceea este esential sa contribui prin alaptat la crearea unei microflore benefice inca din prima zi. Iar daca nu poti sa alaptezi, sa asiguri copilului tau toate elementele de care are nevoie pentru a isi imbunatati si echilibra optim microflora intestinala. De exemplu prin probiotice.

Probioticele se transmit sugarului prin laptele matern, de unde ajung in microflora intestinala, pe care o echilibreaza.

Lactobacillus Fermentum, probiotic prezent în mod natural în laptele matern, cu protecție activă și beneficii clinice dovedite, a fost revelatia cercetarii la debutul noului mileniu, o descoperire cu adevarat spectaculoasa pe fondul cresterii preocuparii pentru imunitatea sugarului si asigurarea unei protectii sigure si eficiente cat mai apropiate de cea oferita de laptele matern. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a inclus Lactobacillus Fermentum pe lista probioticelor sigure (QSA).

El actioneaza pe tot tractul gastro-intestinal, prevenind infectii digestive bacteriene sau virale la sugarii de cateva luni, diarea acuta, balonarea, gazele, constipatia sau intoleranta la lactoza. In plus, studiile au aratat si un efect in reducerea infectiilor respiratorii de tract superior la bebelusii cu varsta intre 6 si 12 luni (Maldonado et al, 2012).

Rolul probioticelor este de a actiona ca un stimulator al mecanismelor naturale de protectie, ajutand organismul sugarului sa isi dezvolte imunitatea in primele luni de viata, cand incidenta infectiilor gastro-intestinale si respiratorii este foarte ridicata:

 • Asigura un bun echilibru al microflorei intestinale;
 • Intaresc sanatatea intestinala (tranzitul intestinal, regularitatea)
 • Ofera o buna protectie impotriva atacului bacteriilor patogene (ex. E coli, sau diaree)
 • Trateaza diareele rezultate in urma tratamentelor cu antibiotice
 • Reduc simptomele asociate bolilor digestive
 • Stimuleaza sistemul imunitar
 • Amelioreaza digestia lactozei

2. VITAMINELE SI MINERALELE – ALIATII IMUNITATII

 • vitamina C, zincul şi magneziul – sunt benefice pentru întărirea imunităţii, stimularea funcţionării glandei suprarenale şi a funcţiei digestive.
 • seleniul, zincul şi fierul ajută la întărirea şi stimularea sistemului imunitar; Seleniul joacă un rol important în numeroase procese metabolice din organism. Ca parte componentă a enzimelor, este de neînlocuit pentru activitatea acestora şi este folosit în schimbul de substanţe la nivel celular. De asemenea, este esenţial pentru protejarea celulelor şi important pentru sistemul imunitar. În aceste acţiuni este sprijinit de Zinc, care contribuie la diviziunea celulară normală, la protecţia constituenţilor celulari împotriva stresului oxidativ şi la o funcţionare normală a sistemului imunitar.
 • Vitamina C, vitamina B12, zincul şi cuprul ajută la absorbţia fierului şi sunt indispensabile pentru formarea globulelor roşii.
 • FIERUL - Pentru funcţionarea sănătoasă a organismului nostru, avem nevoie în afară de vitamine de diferite elemente de bază. Unul din cele mai importante elemente este fierul. Pentru că organismul nostru nu poate fabrica elementele de bază, în cazul unei deficiente, ele trebuie compensate.

Rolul Fierului in protectia sugarului este esential, de aceea se recomanda suplimentarea cu Fier a formulelor de lapte si tot fierul este unul dintre principalele motive pentru care pediatrii recomanda continuarea folosirii unui lapte de crestere dupa varsta de 1 an si amanarea tranzitiei la laptele de vaca, care are un continut mult mai scazut de Fier si mult mai ridicat de sodiu.

Laptele Celia Expert 3 are de 14 ori mai mult FIER decat laptele de vaca si cu 50% mai putin sodiu!